Geert Jilissen, akkerbouwer en pluimveehouder in Oeffelt en lid van ZLTO Land van Cuijk
Geert Jilissen, akkerbouwer en pluimveehouder in Oeffelt en lid van ZLTO Land van Cuijk
BOERENCOLUMN

‘Alles is anders’

Column 3.311 keer gelezen

Op ons akkerbouw- en pluimveebedrijf is het in de winterperiode rustiger, dus tijd om wat van de wereld te zien en het werk over te laten aan onze zoon. Toos en ik zijn in februari met een agrarische studiereis naar Nieuw Zeeland geweest.

Daar is alles anders. Uit het vliegtuig, voel je de warmte en is het zomer. Links rijden, het machtig mooie afwisselende landschap. Wat ons opviel is de rust en de beleefdheid van de Kiwi’s. En ook hoe netjes de openbare ruimte is, de overal aanwezige openbare schone toiletten, vandalisme en graffiti zie je niet. En wat een ruimte: Nieuw Zeeland is 8 keer groter dan Nederland met 5 miljoen inwoners. Een groot verschil met ons overbevolkte landje.

Als boer kijk je onderweg naar je collegaboer. Ook die doet dingen anders; de koeien lopen het hele jaar buiten, hebben geen koeienstal en eten zelf de voederbieten uit de grond. Ze verbouwen nauwelijks mais, behalve een enkele geëmigreerde Europeaan die soms ook nog een stal heeft gebouwd.                         

Mijn collega akkerbouwer beregent zijn percelen met een rondgaande beregeningsboom, heeft geen mest en een teeltlaag van 40 cm met daaronder gravel. Prima grond als je maar kunt beregenen. Zijn bouwplan is gedeeltelijk gevuld met het telen van zaden voor vermeerdering. Zo kan zijn Europese zaadfirma 2 oogsten in 1 kalenderjaar realiseren. Ook zagen we grote velden met lelies en tulpen uiteraard geteeld door Nederlandse bollenboeren.

Maar ook daar hebben de boeren zorgen. Het niet kunnen vinden van gemotiveerd personeel, groeiende regeldrift van de overheid en maatschappelijke organisaties die ook hun mening hebben over dit immense buitengebied. De terughoudendheid van geldverstrekkers en de vergrijzing van de dorpjes. De transportkosten naar de rest van de wereld zijn hoog. Ze zijn erg afhankelijk van het dichtbijgelegen China voor export van melkproducten. Maar ook het gebrek aan jongeren die willen boeren.

Mijn conclusie is dat dus niet alles anders is. We hebben zeker overeenkomsten, met name de zorg over de toekomst van de agrarische sector, die delen we.

Geert Jilissen, akkerbouwer en pluimveehouder in Oeffelt en lid van ZLTO Land van Cuijk

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Uit de krant